ERP rešenja

U kategoriji se nalazi baza poslovnih softvera za planiranje i upravljanje poslovnim resursima-ERP rešenja, koja su u ponudi lokalnih distributera i proizvođača softvera, koja su prevashodno namenjena srednjim i manjim preduzećima, alternativno, za velika preduzeća.

Ova rešenja su dominatno lokalni softverski proizvodi namenjeni za lokalno tršište, za razliku od ERP industrijskih rešenja koja su uglavnom strana rešenja i mogu se koristiti u medjunarodnom poslovanju i prevashodno su namenjeni većim kompanijama, sa kompleksnim poslovanjem, kako po horizontali, tako i vertikali.

Listu ERP rešenja predstaljaju profili softverskih rešenja sa bitnim korisničkim stavkama, korisnima sadržajem i alatom za uporedjivanje rešenja.

ERP rešenje iz ove kategorije bi trebalo da pokriva sledeće poslovne funkcije:

-Robno materijalno knjigovodstvo

-Finansijsku operativu

-Nabavku, Veleprodaju-Maloprodaju

-Kompleksniju proizvodnju

-Distribuciju robe

-Rad sa osnovnim sredstvima uključujući i transportna sredstva

-Praćenje zaliha i upravljanje magacinom

-Evidenciju i upravljanje kadrovima

-Rad sa poslovnim izveštajima i statistiku-analizu poslovnih procesa.

Tipovi ERP rešenja

ERP sistemi su u praksi poprilično različiti, prevashodno po svojim karakteristikama, kapacitetima i ciljanim korisnicima. Iako su primarno razvijeni za velike proizvodne i distributivne sisteme, vremenom su se razvijali u skladu sa specifičnostima pojedinačnih industrija. Ipak, mogli bi se podeliti u tri osnovne grupe:

-Industrijski ERP softver. Ovi sistemi su dizajnirani primarno za velike proizvođače i distributivne kompanije, mada bi se mogli upotrebiti za bilo koju delatnost, korišćenjem određenih modula. Njihova robusnost, instalacija, održavanje, kao i generalno troškovi ih isključivo čine izborom velikih kompanija.
-Veb-bazirani ERP softver. Ovi sistemi su poznati i kao cloud ERP, bez obzira da li hostovani od strane vendora koji ih nudi kao uslugu (SaaS) ili su open source. Način hostinga, instalacije i korišćenja kroz pretplatu ovaj tip čini pogodnim za srednje i manje kompanije sa ograničenim ili manjim budžetima.
-Small business ERP softveri. Ovi sistemi su namenjeni manjim kompanijama koji nemaju proizvodnu komponentu i predstavljaju poželjno rešenje za male privredne subjekte.

Lista softvera

Ab soft

AB soft doo Beograd

AB soft je informacioni sistem za upravljanje poslovnim procesima.

Pois

Infosoft doo Beograd

Poslovni integrisani informacioni Sistem PoIS je softverski paket sa  modularnom strukturom namenjen proizvodnim, trgovinskim, mešovitim preduzećima i ustanovama.

UniDocs Business Box

Osa računarski inžinjering d.o.o Beograd

UniDocs Business Box ERP+DMS je sistem za integrisano upravljanje poslovanjem, poslovnim procesima, dokumentima i podacima

Infosys

Info sys doo Uzice

Infosys informacioni sistem je poslovni softver modularnog tipa koji pokriva poslovne procese prilagodljiv potrebama korisnika.

IIS ERP

Comdata doo Novi Sad

IIS ERP je je integralni informacioni sistem modularnog tipa za praćenje poslovanja srednjih i velikih domaćih preduzeća.